Live Biology JAMB Questions and Answers

Today, you will see the Live Biology JAMB Questions. These questions are directly from the jamb practice web-page. I therefore recommend it to you to go through it. You may be lucky to see some of the questions here on that exam day. There are 20 questions in total here. The answers provided at the end of the article/ questions.

Happy reading.

 

Live Biology JAMB Questions

 

Live Biology JAMB Questions

 

#1. _____ helps in the maintenance of body temperature.

A. Fats and oil
B. Protein
C. Carbohydrate
D. Fibres

 

#2. Lack of ____ in the body causes pellagra.

A. iodine
B. vitamin C
C. protein
D. niacin

 

#3. The condition that encourages denitrification is _____.

A. low soil oxygen
B. high soil nitrogen
C. absence of soil bacteria
D. lightening and thunderstorm

 

#4. Trees in savannah habitats usually have heavy thick bark which mainly ________.

A. reduces the rate of transpiration
B. protect them from the scorching sun
C. protect them from heavy winds
D. resist bush fires

 

#5. Forest conservation includes the following except ____.

A. prevention of bush-fires
B. extensive felling of forest-trees
C. replacing harvested trees by planting seedling
D. selective exploitation of forest trees

 

#6. If R and r donate the genes for a character, the offspring of the cross between RR and Rr are _____.

A. RR, 2Rr, rr
B. 2RR, 2rr
C. 2RR, 2Rr
D. 4Rr

 

#7. Albinism is as a result of the absence of _____ pigment in the malpighian layer of the skin.

A. keratin
B. melanin
C. tyrosin
D. nicotin

 

#8. The diagram below shows _________.

A. a plant cell
B. an animal cell
C. a human cell
D. a cassava cell

 

#9. The ________ is a system of canals found abundantly in the cytoplasm.

A. ribosome
B. chromosonse
C. endoplasmic reticulum
D. cell

 

#10. Arthropods are divided into _____ classes.

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

 

#11. Fossil records found in sedimentary rocks offer some explanation for the theory of evolution because _____.

A. the deposits have remains of the organisms characteristic of when they were formed
B. different strata have remains of organisms of the same kind
C. only organisms with strong parts are fossilised
D. animal and plant fossils found, still had some physical resemblance to the living organism

 

#12. Excess amino acid is deaminated by the cells of the liver into _______

A. uric minerals and organic compounds
B. urine, uric acidic and organic compounds
C. urea, uric acid and organic compounds
D. urine acid and organism compounds

 

#13. The opening and closing of the stomatal pores depends on the _____ of the guards cells.

A. flexibility
B. elasticity
C. shape
D. turgidity

 

#14. The centre for sensation of pains, touch and anger is the _____.

A. spinal cord
B. thalamus
C. grey matter
D. cortex

 

#15. Sexual reproduction is by______ and _______.

A. mitosis, prophase
B. mitosis, meiosis
C. prophase, metaphase
D. anaphase, interphase

 

#16. The ability of organisms to maintain a constant internal environment is known as _____.

A. diuresis
B. endosmosis
C. plasmolysis
D. homeostasis

 

#17. What are the names of the different layers of the epidermis?

A. Cornified layer, grandular layer and nalpighian layer.
B. Conific layer, granular lays and malpighian layer.
C. Cornified layer, granular layer and malpighian layer
D. Cornified layers, grand layer and malphighian layer

 

#18. The main sensory receptors of the body include ______, _____, ______ and _____.

A. tasting receptors, sighting receptors, touching receptors, hearing receptors,
B. mechanoreceptors, chemoreceptors, photoreceptors, thermoreceptors
C. eye, nose, skin, ear
D. None of the above.

 

#19. The outer skeleton of animals is called _______.

A. endoskeleton
B. hydrostatic skeleton
C. exoskeleton
D. major skeleton

 

#20. An individual with blood group AB can receive blood from those in blood group(s) ________.

A. AB only
B. A and B only
C. B only
D. A, B, AB and O

 

Live Biology JAMB Answers

 

  1. A
  2. D
  3. B
  4. A
  5. B
  6. C
  7. B
  8. B
  9. C
  10. D
  11. A
  12. C
  13. D
  14. B
  15. B
  16. D
  17. C
  18. B
  19. C
  20. D

 

Keep Sharing

 

JAMB Recommended Textbooks for All Subjects

JAMB Portal to Check Result 2020

How to Create JAMB Profile Account for Regularization

Confirm If your O’Level has been Uploaded to JAMB Portal

 

 

Be the first to comment

Join Discussion

Your email address will not be published.


*